lördag 9 december 2017

Lee Miller - Krig och mode på Kulturhuset

I Kulturhuset visas en utställning om Lee Millers liv och verk som fotograf med så skilda intressen som mode, krig och konst. Född i USA 1907 blev hon som nittonåring eftersökt fotomodell, men sökte sig snart vidare till Europa, till en plats bakom kameran och nya sätt att uttrycka sig tillsammans med surrealisterna och då främst Man Ray.


När andra världskriget bröt ut fick Lee Miller tillfällen att fotografera livet under pågående krig från sin egna synvinkel. Även modefotograferandet fortsatte, nu under nya förhållanden då eleganta fotostudierna bombats och bristen på tyg inskränkte modets möjligheter. Men att klä sig väl även under knappa förhållanden var inte bara en motståndshandling utan en nödvändighet; livet pågår ännu med vardagssysslorna, i gatumiljöer, och ibland lyckligtvis i en ny, snygg kappa.


Utställningen innehåller några fina tittskåp där man rekonstruerat en representativ garderob och köket på herrgården där Lee Miller fortsatte sitt liv och modefotografi efter kriget, och där finns flera av hennes fotografier från tiderna som beskrivs. Ändå känns utställningen litet tunn, och kronologin inte helt tydlig. När man ändå gör en utställning om och med Lee Miller hade jag önskat att den varit fylligare både i text och bild. Utan att förminska Lee Millers gärning vill jag också påpeka att det vid den aktuella tiden fanns flera andra anlitade kvinnliga fotografer, vilka förtjänstfullt presenteras i novembernumret av Harper's Bazaar UK, till exempel Lillian Bassman, Toni Frissell, Genevieve Naylor och inte minst Louise Dahl-Wolfe. Jämfört med dagens modebilder av håglöst blickande flickor i ironiskt tillkrånglade poser lyser modellerna från 1940- och 50-talet av humor, kraft och självständighet. Det är uppmuntrande att se! Jag hoppas att återupptäckterna av Lee Millers och andras bildsamlingar kan inspirera till ett mer positivt modefotografi.

Länk till Kulturhusets sida om Lee Miller - krig och mode


Inga kommentarer: