onsdag 2 maj 2012

The Question of Bruno av Aleksandar Hemon

Skriven av en ung, begåvad författare, strandad i USA på 1990-talet medan hans barndoms Jugoslavien gick sönder, visade Aleksandar Hemons debutbok andra vyer av Sarajevo än TV-bilderna på krypskyttarna och deras offer. Det här landet som förut låg bakom järnridån och nu var i krig, hade barnen kunnat leka fritt där? Hade de behövt svälta redan innan belägringen och krypskyttarna gjorde det nästan omöjligt att skaffa mat för dagen?

Aleksandar Hemon berättar minnen, obegripliga och spännande för att de är sedda med ett barns ögon. Igenkänneliga för alla som minns sin barndom, men litet annorlunda för oss västeuropéer som inte levde i kamrat Titos eller Rysslands intressesfärer. I en av novellerna, The Sorge Spy Ring, fantiserar pojken om att hans pappa är spion - så rafflande och litet glamouröst! De många och långa fotnötterna som drar paralleller mellan vad pojken hittar i pappas byrålådor och vad den ryktbare spionen Richard Sorge är till en början irriterande. Men så tar pojkens minnen en dramatisk vändning; pappan blir verkligen anklagad och bortförd, och familjen är utlämnad till fientliga statstjänstemäns godtycke. I det läget blir den stegrade fotnots-berättelsen om spionen Sorge ett eko som skruvar åt allvaret i det som började som en pojkes lek.

Ännu allvarligare blir bilderna från livet i Sarajevo under belägringen. Att vara fast i sin lägenhet, att behöva springa från punkt A till punkt B och inte veta om en prickskytt kommer att ta sikte och träffa en själv eller ens sällskap. Att berättelserna är så sakliga gör dem mer träffande.

Och tack och lov, däremellan noveller utan livets bekymmer, påminnelser om att Balkan inte alltid varit indelat i hatfyllda fraktioner, att människor migrerat mellan länderna, behållit stoltheten över sitt ursprung men inte alltid gått till krig över den.

I den längsta berättelsen Kommer Hemons alter ego Jozef Pronek till USA, ser TV-bilderna från krigsutbrottet med apatisk, depressiv distans, och börjar arbeta för att få nytt fotfäste. Pronek möter vi igen i Hemons nästa bok, Nowhere Man. Jag tycker att det är viktigt att försöka förstå känslan av rotlöshet hos immigranter, speciellt de som lämnat ett land i krig där deras vänner och familj fortfarande finns kvar. Författare som har skildrat detta på ett bra sätt är Dubravka Ugresik, Chimamanda Ngozi Adichie och Aleksandar Hemon, främst i hans Nowhere Man.

The Question of Bruno är en spretig novellsamling, men det är inte något negativt. Alla stycken är mycket olika och ger olika flikar av samma större berättelse, som bitar i ett kalejdoskop.

Fler böcker av Aleksandra Hemon:
Love and Obstacles

Inga kommentarer: